Да откриеш остров

Марио Варгас Льоса

Фотографска изложба на Владислав Христов от 26 ноември до 20 декември в „+ това “на ул. Марин Дринов № 30

Идват ли големите писатели в България, или тя остава изолирана в световната литературна карта? Страната ни има преимуществото да бъде нова дестинация за културно опознаване - некартотекиран остров пълен със странни обитатели. Всеки голям творец е откривател по дух, какво по-голямо предизвикателство пред него да открие непозната територия. С радост може да се твърди, че България е желан обект за литературните пътешественици и то такива със световна известност. Изложбата „Да откриеш остров” представя 22 писатели от 12 страни гостували в родината ни през последните две години.

Ева Липска

В изложбата участват портрети на: Марио Варгас Льоса ( Перу ), Ги Гофет ( Белгия ), Юрий Андрухович ( Украйна ), Кнут Одегард ( Норвегия ), Етгар Керет ( Израел ), Зюлфю Ливанели ( Турция ), Фарук Шехич ( Босна и Херцеговина ), Миле Стоич ( Босна и Херцеговина ), Фадила Нура Хавер ( Босна и Херцеговина ), Влада Урошевич ( Македония ), Никола Маджиров ( Македония ), Игор Исаковски ( Македония ), Ева Липска ( Полша ), Яцек Денел ( Полша ), Aнджей Сташук ( Полша ), Kшищоф Варга ( Полша ), Ендре Кукорели ( Унгария ), Балаж Дьоре ( Унгария ), Дьорд Фердинанди ( Унгария ), Дейвид Ланю ( САЩ ), Ричард Русо ( САЩ ).

Етгар Керет

Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат. До сега е идал книгите „Снимки на деца” (кратки прози, 2010), „Енсо” (стихове, 2012, номинирана за наградата „Иван Николов”), „Фи” (стихове, 2013). Член e на международната организация „The Haiku Foundation”. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови текстове са издавани на 11 езика. През 2011 г. осъществява самостоятелна фотоизложба „Вектори“ в Хановер, Германия, има участие и в три сборни изложби в Кьолн, Германия и София.

--------------

Снимки: © Владислав Христов

 

Продължава...

Смущения в структурата

От 4 септември до 6 октомври 2013 в Центъра за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” ще вможете да видите изложбата „Смущения в структурата”. Тя представя десет художници, които чрез работите си изследват структури: например съвкупността от форма, материал, композиция, светлина в създаваното от авторите художествено произведение (скулптура, фотография, живопис), или градивните елементи на даден архитектурен ансамбъл – изложбено пространство, градска архитектурна среда. Структурата се анализира и в по-широк смисъл – взаимоотношенията между индивидите и институциите в дадено общество – конфигурацията от елементи и техните взаимовръзки, които образуват едно цяло. Художниците поставят под съмнение стабилността на това цяло, вглеждат се във връзките, които го изграждат, деконструират ги или ги разглеждат под неочакван ъгъл.

С помощта на широк спектър от художествени медии артистите насочват вниманието си към различни аспекти на предложената концепция. Преструктурирането на съвременните общества, отварянето на (политически, икономически, културни) системи, но и обратната реакция на капсулиране и съпротива срещу външни елементи са някои от основните теми в творбите на Ахмет Огют (Турция) и Иза Розенбергер (Австрия). Йоханес Артинян (България) представя своя проект-алюзия на борбата за оцеляване в условията на икономически и политически хаос. Хаосът и корупцията, отразени във формирането на съвременната градска среда са обектът на изследване в работите на Василена Ганковска (България-Австрия), в които тя използва техниката и естетиката на графитите. На града като елемент, формиращ идентичността на съвременния човек са посветени двата филма, представени от Джун Янг (Китай-Австрия).

От своя страна фотографиите на Щефан Фишер и Керстин Флаке (Германия) се вглеждат в явления или в определени детайли от тях, които често са смятани за периферни и остават извън вниманието, но в действителност са знакови за функционирането или по-цялостното разбиране на даден контекст. В произведенията на двамата фотографи тези “незначителни” елементи или моменти на нестабилност придобиват централно място, като по този начин артистите предлагат един различен поглед върху познати феномени. 

Важен елемент, който свързва художниците, независимо от контекста, който ги е формирал, е съзнанието, че самите те са част от дадена структура или система (художествена, социална, икономическа), което определя и техния артистичен подход. Особено проектите, създадени специално за изложбата от Тило Шулц, Оливер Косак (Германия) и Николай Ангелов (България-Германия), от една страна разглеждат, експериментират и дори разграждат елементите на артефакта, който създават, като едновременно с това коментират явления, преминаващи отвъд рамките на конкретното произведение и границите на изложбеното пространство.

Важна роля в изграждането на изложбата играе и мястото, в което тя се провежда. Старинната турска баня е сама по себе си елемент от изчезнала обществена система, интегриран в нова среда. Тя успешно изпълнява съвършено различна функция от първоначалната си, но в същото време присъщите й архитектурни белези представляват предизвикателство за новите й “ползватели”. В този смисъл изложбеното пространство на Банята може да се разглежда като една структура – отворена за намеси, но и поставяща редица ограничения. По аналогия с идеята на изложбата, част от артистите я изследват, анализират и я вграждат в творбите си.

 

Продължава...

Иван Теофилов с нова книга

 

Днес в Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов“ от 18:00 ч. ще се състои премиерата на  „Митология на погледа“ – новата книга на един от най-големите съвременни български писатели и поети Иван Теофилов (издателство „Хермес”). За нея авторът казва:

Продължава...

Сръбски „сезон”

Днес, 3 април, сряда,  от 18: 30 ч. в галерия „Сезони” се открива изложбата Център за графика Белград: Адам Пантич, Владимир Миланович и Мане Радманович – Нови подходи към съвременните експресивни форми в графиката, която ще продължи до 17 април.

Продължава...

Обявиха номинираните за наградата „Стоян Камбарев” 2013

На 22-ри април 2013 от 19:00 ч. в Sofia Live Club за четвърти път ще се проведе официалната церемония за връчване на приза „Стоян Камбарев”.

Наградата, носеща името на големия театрален режисьор, отличава талантливи млади творци в България.

Продължава...

Емил Христов – в десятката на Variety

Режисьорът на филма „Цветът на Хамелеона” Емил Христов е първият българин избран в престижната селекция на списание Variety „Десет европейски режисьори” (Ten European Directors to Watch). Десетте филма, избрани от критиците на списанието ще бъдат представени на фестивала в Карлови Вари. На режисьорите, които задължително присъстват, ще бъде отделено специално внимание от фестивала и медиите. Събитието се осъществява със съдействието на European Film Promotion.

Продължава...

Каролин Христов-Бакърджиев – гост на Sofia Contemporary

За първи път България ще посрещне Каролин Христов-Бакърджиев, която бе обявена от ArtReview за най-влиятелната личност в съвременното изкуство за 2012, изпреварвайки имена като Лари Гагосян и Ай Вейвей, съответно на 2-ро и 3-то място в класацията Power 100 на изданието. Признанието за Каролин Христов-Бакърджиев затвърждава тенденцията съвременното изкуство да бъде разглеждано като„политически ангажирано, исторически съзнателно и социално толерантно” (Guardian).

Продължава...
Абонамент чрез RSS

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

ПРЕДСТОЯЩО

« март 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31