Трето издание на „Американски балет за България”

Третото издание на „Американски балет за България” подготвя два независими спектакъла, които ще бъдат представени общо седем пъти на две сцени – традиционно в Софийската опера и балет и за първи път в зала 1 на НДК, между 19 и 28 април.

 

Истинска сензация в програмата, организирана от сдружение „Кълчаръл бриджис” и фондация „Америка за България”, е участието на най-големия американски танцов театър „Алвин Ейли” с трупата си „Ейли II”, която ще приключи своето европейско турне именно в България на сцената на зала 1. Участието на легендарните танцьори е с програма от 4 балета по 30 мин., сред които и най-известният балет на театъра от създаването му преди близо 100 години – Revelation („Откровение”) по хореография на самия Алвин Ейли.

 

За своята традиционна сцена в Софийската опера „Американски балет за България” е подготвил амбициозен спектакъл от балети на най-великите американски хореографи – Уилям Форсайт, Джером Робинс и Джордж Баланчин.

Джером Робинс е хореографът, който самият Баланчин нарича „най-великият американски хореограф”. Известен не само като балетен хореограф (New York City

Ballet), но и като постановчик и хореограф на Бродуей.

Може би най-известната му творба е мюзикълът „Уестсайдска история”, за който получава две награди „Оскар”, едната от които – за най-добър режисьор (1961).

На сцената на Софийската опера и балет ще видим балета на Робинс по музика на

Шопен „The Concert” („Концертът”).

Уилям Форсайт е сред най-прогресивните хореографи на нашето време, известен със своите интерпретации на класически репертоар чрез съвременни арт форми. Балетът, с който Форсайт ще бъде представен – „In the Middle, Somewhat Elevated”, е поставен в края на 80-те за Парижката опера по поръчка на знаменития Рудолф Нуреев. Нуреев поръчва балета за Силви Гилем – най-младата звезда в историята на Парижката опера, която през 1983 изгрява на Международния балетен конкурс във Варна и печели Гран при.

Тази година „Американски балет за България” се обръща към творчеството на Джордж Баланчин с два негови балета – „Кончерто бароко” (по музика на Бах) и „Па де дьо” (Чайковски). „Кончерто бароко” е сред трите балета, с които New York City Ballet отваря врати през 1948. „Па де дьо” е част от музиката на „Лебедово езеро”, неизползвана близо 100 години и преоткрита в средата на ХХ век именно от Баланчин.

Оценете
(1 глас)
Влезте, за да коментирате
нагоре

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

ПРЕДСТОЯЩО

« май 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31