Сръбски „сезон”

Днес, 3 април, сряда,  от 18: 30 ч. в галерия „Сезони” се открива изложбата Център за графика Белград: Адам Пантич, Владимир Миланович и Мане Радманович – Нови подходи към съвременните експресивни форми в графиката, която ще продължи до 17 април.

Тримата автори са напълно достъпни и все пак задълбочени в своята техника и експресивност. Мане Радманович е вече добре познат визуален артист в родината си – със своята съвременна естетика и изящност на художествените си произведения, както и с постиженията си като графичен дизайнер. Владимир Миланович е млад график, участник в  международният форум по изобразителни изкуства „Трансформ 2012”, където се вдъхновява от темата „Кутията на Пандора” – в галерия „Сезони” той ще представи творби отнасящи се към същата тема в по-дълбока концепция, свързваща интерпретацията на мита за кутията на Пандора и историята на изобразителното изкуство. Адам Пантич, който е преподавател в катедра Графика във Факултета по изящни изкуства, Белград, е също добре утвърден в творческата сфера на графиката. В „Сезони” той ще ни провокира със своята експресивност и пълно пренебрегване на класическите тихники в литографията.

Изложбата на гостуващите художници от Център за графика, Белград ще е толкова впечатляваща не само защото те се допълват взаимно, но и защото гледат на живота от  три много различни гледни точки свързани със собствената им художествена практика и естетика. Различните им идеи събрани заедно показват, че в техните базови подходи те са господари на уникалният си израз – модерен, впечатляващ и красив.

Мане Радманович: „Започвам с фотография в най-новата серия произведения, наречени AFTERTASTE. Фотографията, която е в основата на всяка работа от серията е модифицирана и дигитално отпечатана. Някои цветови ефекти са създадени чрез припокриване на цветните зони. Те показват множеството слоеве в рамките на отпечатъците, като по този начин добавят нови форми и съдържание. Името на тази серия – AFTERTASTE  – предполага по-дълбоко визуално значение на отпечатъците: тяхната нова форма. Методът на модифициране на фотографията и крайния резултат, са сами по себе си „привкус” на нещо, което някога е имало първоначална, оригинална форма, вкус.”

Владимир Миланович: „Графичната карта, озаглавена „Кутията на Пандора”, се състои от девет отпечатъка, реализирани с техниката на дигиталния печат. Размисъл върху този древен мит в светлината на събитията, на които сме свидетели, предполага анализ на категории като хуманизъм, природа, надежда. В моите работи, аз създавам връзка с интерпретацията на мита за кутията на Пандора и историята на изобразителното изкуство, взимайки в предвид установените форми и текстове в историята на изкуството като възможен дискурс. Методиката е проста: като се противопоставят репродукциите на картини и скулптури с медийните образи на нашето време се създава символично ново мета-измерение на реалността, в което времето и пространството се сливат, което отразява един образ на света след историята. Работите създават критично отношение към идеята за линеен прогрес и постоянно развитие и еволюция на цивилизацията. Подтекстът е, че околната среда представлява незаменимо измерение на разглеждане на проблема, като се има в предвид, че околната среда се превръща в нова универсална идеология.”

Адам Пантич: „Произведението (Troubleshooting ) се състои от пет изображения, отпечатани в техниката литография.

Литографията е технически е много трудна дисциплина. За постигане на професионални резултати е необходимо голямо майсторство и опит, както и стриктно следване на процеса на печат. В това произведение аз използвах всичко, което е недопустимо в литографията: бледо мастило, преднамерено и неконтролирано увреждане на и неправилен натиск върху пресата.

Мастилото е взето директно от кутията, (по Pantone стандарт) поставянето му е извършено без конкретна идея, напълно случайно.

Умишленото унищожаване на правилата за печат е в центърът на художествената концепция. Изключително регресивният художественподход и преднамерената липса на определен жанр, използването на деструктивни методи вместо класическите техники на тираж,илюстрира дълбочината на критичното изявление на артиста. Противно на всичко това стои метафизичното единство между човека и машината, коятопредставлява база за постигане на високи духовни нива на личността, която се стреми към познанието, като крайната цел на живота.”

 

Оценете
(0 гласа)
Влезте, за да коментирате
нагоре

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

ПРЕДСТОЯЩО

« март 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31