Шести фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика – Балчик 2013”

От 3-ти до 13-ти септември за шести пореден път в град Балчик ще се проведе фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Художници,  музиканти, театрали, фотографи,  кинодейци, ще представят своите професионални търсения, които ще  осеят   целия град с изложби представления, концерти и прожекции. В тазгодишното издание акцентът е върху кукленото изкуство. В международната селекция е включен специално поканения спектакъл на Академичния Театър от Ростов на Дон „Вишнева градина” от А.П.Чехов, както и отличеният с „Аскеер 2013” за Дебют моноспектакъл на младия актьор Димитър Живков. За първи път част от програмата в тазгодишното издание ще се проведе и в КК Албена.

Tази година във фестивалната програма са включени четири изложби на студентите от Национална Художествена Академия, четири концерта на студентите от Национална Музикална Акдемия „Панчо Владигеров”,  пет спектакъла на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, като два от тях са премиерни заглавия за Фестивала – „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир и „Рейс” от Станислав Стратиев. Наред с трите национални академии, Сдружението с нестопанска цел „COMMONSTEP” също представя свои проекти – фотографска изложба, документални филми, музикално изпълнение, както и изложба на децата, настанени в центровете за бежанци в България, които акцентират върху продължаващите вече повече от две години събития в Сирия. Пловдивският Фолклорен ансамбъл „Тракия” също се присъединява към програмата на Фестивала и ще изнесе два фолклорни концерта, чиято програма е наситена с музикални и танцови номера от различните фолклорни области в България.

Продължава...

„Водна кула арт фест“ във Временно защитени пространства

Над 100 артисти от цял свят пристигат у нас на 19 юни, за да се включат в един от най-мащабните форуми на съвременното изкуство в България – „Водна кула арт фест“, организиран от сдружение „Име”. Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в столицата – малко използвани или натоварени с особена история къщи, архитектурни паметници или пък сгради, предизвикали различни дебати в обществото.

Продължава...

Поведение под тепетата

 

 

Акцентите от програмата на фестивала „Улица Отец Паисий” в  Пловдив. Изложби, инсталации, фестивална къща, концерти, кино и пърформанс – паралелната градска култура ще заеме мястото си на улицата на 7, 8 и 9 юни
Продължава...

Улрих Бек в София

Световноизвестният автор на парадигмалната книга „Рисковото общество” (По пътя към една друга модерност) пристига в София, за да отбележи нейната поява на български език и да продължи разговора за бъдещето на Европа, представен от най-новото му произведение „Германска Европа” (Новите властови пейзажи под знака на кризата). Двете заглавия излизат у нас благодарение на „ Критика и хуманизъм.”

Улрих Бек е сред най-влиятелните германски интелектуалци и социални учени в световен мащаб. Той е професор по социология в университет „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен и гост професор в London School of Economics and Political Science.

Бек не престава да провокира социалните учени, както и политиците, но също и мислещата широка публика с критическите си анализи и да ги предизвиква да се отворят рефлексивно и практически към предизвикателствата на съвремието.

На 4 юни Улрих Бек ще получи титлата „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет, а на 6 юни от 18:00 ч. в Гьоте-институт ще можете да присъствате на среща-разговор с него

Продължава...

TILT излиза на екран в Германия

На 9 май TILT започва да се излъчва в кината в Германия. Премиерата ще бъде в Берлин, където се очаква да присъстват братя Чучкови и част от актьорския състав. Разпространители в Германия са Port-au-Prince Pictures.

Продължава...

Reporteen с второ издание

Темата на конкурса ще бъде обявена на 15 март

За втора поредна година ще бъде проведен Reporteen – конкурс за късометражен филм по актуален обществен въпрос на „Център за образователни инициативи“ и Фондация „Америка за България“. Конкурсът насърчава тийнейджърите да споделят посредством кратки клипове до 3 минути своя опит и идеи като реални носители на позитивното мислене и иновациите. Конкурсът не е комерсиален, не е реклама на компания или услуга, а творчески израз на желанието на организаторите младите хора да имат възможност да заявят позиция. Темите са различни всяка година, но винаги в избора им е залегнала целта тийнейджърите да бъдат провокирани да мислят за гражданските категории по позитивен начин. „Reporteen е много яка идея, тя ни помага да се изразим. Като цяло хората искат да имат поле за изява и Reporteen го осигурява по един много много забавен начин“ – коментира един от финалистите в първия сезон Виктор Арсов.

Темата на конкурса за 2013 ще бъде обявена на 15 март на специална пресконференция.

Миналата година темата бе „Свободата е...“ и, вдъхновени от нейната провокативност и находчивост, тийнейджърите заснеха над 60 филма, финалистите спечелиха изключителни награди под формата на техника за снимане и монтаж, а големият победител получи възможността филмът му да бъде показан на Фестивала за българско кино в Ню Йорк „NY Independent“ в киното на Робърт Де Ниро „Трайбека Синема“.

 

Продължава...

Десети Европейски музикален фестивал Варна 2013

Теодосий Спасов и Арканхел, I Musici di Roma и Струнен квинтет на Берлинска филхармония са сред звездните имена, които ще дадат бляскав цвят на музикалната пролет в морския град

Началото на фестивала на 26 март ще бъде с емоционален концерт, в който водеща роля имат варненски имена цигуларят Димитър Буров и пианистът Милко Милков, към които се присъединява Христо Танев – виолончело. Още едно варненско име в този проект е талантливият млад диригент и композитор Мартин Георгиев, който ще застане на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

Продължава...

Under Destruction

фотографска изложба на Никола Михов

На 5 март (вторник) от 18.30 ч  в Център за култура и дебат „Червената къща” ще бъде открита изложбата на фотографа Никола Михов „Under Destruction”, номинирана за награда на Салона на фотографията в Париж през 2012 г.

Продължава...
Абонамент чрез RSS

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече
  1. Новини
  2. Tags
  3. Коментари

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

« март 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31