Десети Европейски музикален фестивал Варна 2013

Теодосий Спасов и Арканхел, I Musici di Roma и Струнен квинтет на Берлинска филхармония са сред звездните имена, които ще дадат бляскав цвят на музикалната пролет в морския град

Началото на фестивала на 26 март ще бъде с емоционален концерт, в който водеща роля имат варненски имена цигуларят Димитър Буров и пианистът Милко Милков, към които се присъединява Христо Танев – виолончело. Още едно варненско име в този проект е талантливият млад диригент и композитор Мартин Георгиев, който ще застане на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

 

В камерната зала на Градската художествена галерия варненската публика ще види една от своите любимки от последните фестивални години младата българска пианистка Пламена Мангова просперищ в световен мащаб артист, лауреат на престижния конкурс Кралица Елизабет.

На 5 април във Варна ще пристигне есенцията на всички струнни секции на един от най-уважаваните оркестри в Европа Струнният квинтет на Берлинска филхармония. Уникален по своя състав с добавянето на контрабас в ансамбъла, квинтетът излиза извън рамките на обичайното за  една камерна формация звучене, достигайки  дълбочината и обема на големия симфоничен оркестър. Концертът се осъществява със съдействието на Гьоте Институт – София.

Мария Кондова директор на фестивала, отбелязва като специален момент концерта на камерен ансамбъл I Musici di Roma на 18 април във  Фестивалния и конгресен център : „Това е оркестърът, който превърна Годишните времена на Вивалди в музикална икона – посочва тя. – Ансамбълът е световно явление в историята на музикалното изпълнителство. Той е най-старият действащ европейски камерен оркестър и има огромни заслуги за глобалното популяризиране на италианската барокова музика. Освен брилянтното изпълнителско майсторство на I Musici изключителност на преживяването ще даде и звукът на техните оригинални инструменти от ХVII, ХVIII и XIX век, изработени от майсторите лютиери Амати, Гуарниери, Черути. Такава безценна колекция от оргинали излиза за пръв път на варненска сцена.” Посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди, концертът се осъществява в партньорство с  Италианския културен институт – София.

Организаторите на Европейския фестивал във Варна ценят енергията от срещата на различни музикални стилове и жанрове. Затова и тази година в програмата блестят проекти, които не признават граници и условности.

Особено вълнение сред  ценителите на свободната музика в морския град ще предизвика концертът на Арканхел и Теодосий Спасов, наречен „Братимене” или Balkan Flamenco Tales.  На 26 април във Фестивалния и конгресен център голямото българско име в world music Теодосий Спасов ще сплете своя балкански ритъм с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото Арканхел. В проекта ще се включат и други испански музиканти, а сцената ще оживее с танците на магнетичната Олга Перисет, за която познавачите казват, че носи духа на фламенкото на върха на пръстите си.

Проектът се подкрепя от Посолството на Испания в България.

Друг междужанров проект е Jazz + Classic = 4 hands. С него двама пианисти с класическо образование, но с голяма популярност от джаз подиума – Ангел Заберски и Живко Петров, се включват във фестивала с джаз вариации по теми на Рахманинов, Моцарт, Дебюси и др. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност да покажат, че музиката не признава условности и граници.

На 16 май Елин Колев, детето чудо на класическата музика в Европа, класиран от вестник „Билд” сред 100-те личности на бъдещето, ще изсвири заключителните ноти на Европейския музикален фестивал Варна 2013 заедно с уважавания от българските ценители оркестър на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.

Събитието се организира от агенция Елит Мюзик и Кантус Фирмус с партньорската подкрепа на Община Варна

Оценете
(2 гласа)
Още в тази категория: « Under Destruction Reporteen с второ издание »

1 коментар

  • Людмил Фотев

    Само два дни по-рано Арканхел, Агустин и Теодосий заедно с Рено Гарсия-Фонс и Антонио Форчоне заедно с хор "Лалетата" на доц.Георги Петков представят световната премиера на съвместния си проект Estruna в Зала България.

    публикуван от Людмил Фотев Четвъртък, 07 Март 2013 15:17 Връзка на коментара
Влезте, за да коментирате
нагоре

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече
  1. Новини
  2. Tags
  3. Коментари

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

« юни 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30