„Водна кула арт фест“ във Временно защитени пространства

Над 100 артисти от цял свят пристигат у нас на 19 юни, за да се включат в един от най-мащабните форуми на съвременното изкуство в България – „Водна кула арт фест“, организиран от сдружение „Име”. Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в столицата – малко използвани или натоварени с особена история къщи, архитектурни паметници или пък сгради, предизвикали различни дебати в обществото.

Сред авторите, които ще пристигнат у нас са, както утвърдени и вече успели артисти, така и млади и дебютиращи творци. Те работят във всички посоки и движения, в които съвременното изкуство се проявява. Критични и социални, тези произведения събуждат нашите сетива и ни окуражават самите ние да погледнем по нов начин на  това, с което сме свикнали.
Местата, в които артистите ще влязат и ще променят нашето усещане за тях са: Водната кула в квартал „Лозенец“, Старата царска гара „Казичене”, Подземието „Сердика” на бул. „Мария Луиза”, бар „Хамбара” на ул. „Шести септември”, Музея за съвременно изкуство САМСИ и Музея на социалистическото изкуство.
Във фестивала ще видите и преживеете произведения на творци, които работят както с най-традиционните техники (но с концептуален характер), така и видео творби, пърформанси и инсталации, замислени, специално за мястото, в което се осъществяват (site specific works).
През тази година се забелязва отново силно изразено отношение на творците към природата и нашата връзка с нея. Такава е инсталацията на Йохан Уолтър (Дания) „Егей”; творба от видео и звуци, записани на повече от 20 свещени места в различни държави, или пък сред природата. Кадрите показват ритуали при които сливането със заобикалящата среда се случва чрез звуци и жестове. Така публиката е накарана да забрави думите и да „мисли” с езика на подсъзнанието.
„Има ли език на съдбата?”, пък пита в своя пърформанс „Сирена на живо в София”, Лаура Кристин от Италия  (19 юни, във Водна кула, след 21:00 ч). В своята работа, Лаура изследва моментите, в които странни повторения на знаци или цифри ни карат да се замислим върху въпросите за предопределеността, а най-обикновените предмети придобиват необичайна сила върху психиката ни.
Сред интересните произведения, които изследват предметите, старите къщи и тяхното въздействие върху нашата психика е работата „Трипо” на Весела Михайлова (България) и Тиаго Мартинс (Португалия). Тандемът показва устройство, чийто дизайн е вдъхновен от детските спомени. „То събужда звукова връзка с отминали времена, гореща линия с миналото, то е средство, което ни свързва със спомените, скрити в стените”, твърдят авторите. За да разберете какво точно е „Трипо” и как работи то, трябва да дойдете на място, да го изследвате и да намерите точките, в които то се превръща във връзка с миналото. (Водна кула, 19.06.-22.06.)
Връзката с бъдещето  ще бъде налична по време на фестивала. Творци като Пол Виербински от Германия, поставят проблемите на научната фантастиката и свръхестественото като тема на своите произведения. Други пък, като българката от Канада Наталия Петкова застъпват въпроса за условията при които, дори най-сложната човешка дейност като говоренето може да се роботизира.
Политическите протести  и демонстрации  са неделима тема от настоящето на човечеството.  Артистите се фокусират върху различни моменти от тях – докато Клер Халпин от Ирландия се интересува от гнева в лицата на хората по време на демонстрации, Джон О’Харе от Великобритания изследва как усещането ни за цветове се влияе от социалната и политическата ни среда.

Освен вече станалите традиционни за съвременното изкуство средства, като инсталацията, пърформанса и хепънинга, в тазгодишния фестивал участват и артисти, които използват и съвсем нови начини за изразяване, като ходенето пеша, примерно. С тази реторика работят норвежка група от четирима артисти – Катрин Констанс Гилснес, Фроде С. Якобсен, Тронд Арни Ванген, Ингеборг Торгерсен, както и българката Радина Стоименова. Кога, как и защо разходката от точка А до точка Б става произведение на изкуството, ще разберем от пърформанса на Радина „Искате ли да се разходите с мен?” на 20 юни в САМСИ.
Джос Брегман от Холандия използва друго нетрадиционно средство – говоренето като метафора. На 22 юни в „Хамбара” Брегман ще се превърне в говореща арт творба и ще дискутира темите за европейското съседство. Авторът е превърнал своята къща в с.Осеновград, на 30 км от София в арт резиденция, където самият той се радва на интересни съседи и чудати взаимоотношения.
На 23 юни фестивалът ще открие една нова дестинация – Царската гара в Казичене. Някога гордата сграда е била важна част от връзката на България с Европа. Сега тя се е превърнала в останки на красивото, в руини, които вдъхновиха артистите от цял свят и те ще се включат с акции и инсталации в нея.

Оценете
(2 гласа)
Влезте, за да коментирате
нагоре

Рефлексии

Сказания от Музейния остров

-

Сказания от Музейния остров

  Три изложби в Берлин предлагат гмуркане до главозамайващи дълбини...

Прочети повече
  1. Новини
  2. Tags
  3. Коментари

видео

Последна страница

Галерия

ЛИЦА

« юни 2023 »
Пн Чт Ср Вт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30